Gerard (64) “Vanaf het moment dat ik mijn hoortoestellen indeed, dacht ik: deze doe ik nooit meer uit.”

hooroplossingen
tinnitus

“Dolgelukkig ben ik met mijn hoortoestellen. Echt dolgelukkig. Ik heb in de afgelopen 6 jaar zo’n fijne ervaringen opgedaan met die apparaten. Ik wil niet meer zonder. Het heeft zo’n effect op de overlast die ik eerder ervoer. Zonder hoortoestellen had ik niet meer kunnen werken, dat had ik niet volgehouden. Ik werk in een branche waar veel gebeld wordt en daarnaast zit ik ook nog eens in een kantoortuin waar veel mensen werken. Dat geeft veel omgevingsgeluid. Hierdoor werd de last van mijn gehoor ook steeds ernstiger. Ik heb het met mijn toestellen in die 6 jaar wel kunnen redden, anders was dat zeker niet gelukt.
 
Krekels? Ik hoor helemaal geen krekels.
Ik merkte al even dat ik wat minder goed was gaan horen. Maar de doorslaggevende factor om naar de huisarts te stappen was toch mijn oorsuizen die me belemmerde. Ik was met de familie op vakantie in Frankrijk. We zaten ’s avonds graag met z’n allen buiten. Op een avond hadden zij het over het geluid van de krekels. En ik dacht: dat is vreemd, ik hoor helemaal geen krekels. Daarna begon eigenlijk gelijk de angst toe te nemen. Verrek, het kan toch niet echt zo zijn dat ik niet hoor wat zij wel horen? Wat zijn er dan nog meer voor een geluiden die ik niet hoor?
 
Kort hierna ben ik naar de huisarts gegaan met mijn klachten. De huisarts deed een test en verwees me door naar de audioloog. De conclusie was een afname in gehoor én oorsuizen.
Mijn gehoorverlies houdt een afname van geluiden met hoge frequentie in. Vandaar dat ik de krekels niet hoorde. Mijn tinnitus is een gevolg van dit gehoorverlies. Omdat ik die hoge frequentie niet meer kan horen, komen die geluiden niet binnen bij mijn hersenen. De hersenen reageren daarop door de geluiden er zelf bij te produceren. Dat is in mijn geval een ruis geworden.
 
Mijn tinnitus is een constante ruis
Ik had er met name last van als het stil was. Zodra er voldoende omgevingsgeluid was, ervoer ik er minder last van. Meestal als ik ’s avonds thuis kwam, ging het suizen opvallen. Mijn tinnitus is een constante ruis. Het is altijd hetzelfde en altijd aanwezig, soms op de voorgrond en soms op de achtergrond. Als ik ging slapen deed ik oordopjes in en zette ik muziek op. Het maskeren van het geluid hielp enigszins, een tijdje.
 
Er werd me verteld dat ik wel kon leren leven met de mate waarin ik last had van mijn oorsuizen. Ik werd doorverwezen naar een psycholoog en ik sloot me aan bij een groep lotgenoten. De psycholoog zei: “Er zijn altijd andere geluiden, focus je daarop. Probeer te concentreren op de ademhaling van degene die naast je ligt in bed, op de geluiden van buiten in plaats van je eigen oorsuizen. Er zijn ook andere geluid waarneembaar.” En dat was ook zo.
 
Dat ‘het ermee leren leven’ heeft me drie jaar lang geholpen. Maar na drie jaar ging toch de tinnitus weer overheersen. Het werd ernstiger dan voorheen, ook begon het me weer erg in mijn dagelijkse leven en werk te belemmeren. Daarnaast begon het steeds meer op te vallen dat ik minder goed hoorde. Mijn omgeving begon opmerkingen te maken over mijn gehoorverlies.
 
Gehoorverlies werd een belemmering
Als er tegen me gesproken werd, kwamen bepaalde woorden niet goed binnen. Ik vulde het zelf in, maakte de zinnen af met woorden waarvan ik dacht dat het moest zijn. Vaak klopte het totaal niet en dat maakte dat ik vaak ‘gek’ reageerde op bepaalde vragen en in gesprekken. Het ging opvallen. En het maakte bepaalde situaties ook ongemakkelijk en niet prettig. Af en toe was het grappig. Maar vooral voor anderen. Met mijn invul-gedrag zat ik er steeds vaker naast dan goed. Ook zakelijk ondervond ik daar steeds meer hinder van.
Er is door mijn omgeving een serieus gesprek met me over aangeknoopt. Dat heeft me toen wel weer doen realiseren dat ik er weer iets aan moest gaan doen. Ook kreeg ik ’s avonds en ’s nachts steeds meer last van mijn tinnitus. Daarom ben ik weer naar de huisarts gestapt. 
 
De huisarts heeft me doorverwezen naar een audioloog. Na onderzoek door Kentalis is mij een hoortoestel geadviseerd voor mijn gehoorverlies. Ik kreeg een hoortoestel in categorie 5 aangemeten. We liepen weg bij de audicien, ik had mijn kersverse hoortoestellen in en ik zei tegen mijn vrouw: “Deze doe ik nooit meer uit.” Vanaf het moment dat ik ze in had, dacht ik: dit is geweldig. Ik wil nooit meer zonder. En het fijne was: ik had hoortoestellen voor mijn gehoorverlies, maar daardoor viel ook het oorsuizen grotendeels weg. Wat een succes! Als de batterij leeg was of als ik ze een keer vergat, dan ging ik ook echt weer terug naar huis of ze te halen, want ik kon - ik wilde - écht niet meer zonder.
 
Weer net zo blij als 6 jaar geleden
Die hoortoestellen hebben vijf jaar goed dienstgedaan. Na die vijf jaar merkte ik dat het tijd werd voor nieuwe. De suis nam namelijk weer iets toe. Uit onderzoek door de audioloog bleek dat mijn gehoorverlies sterk was toegenomen en waardoor ook de tinnitus dus erger werd. Ik kreeg nieuwe toestellen op proef, dit keer in categorie 8. In mijn proefperiode heb ik ook nog een ander type hoortoestel geprobeerd. Wat een luxe dat dit kan overigens. Uiteindelijk heb ik voor categorie 8 gekozen. Deze werkt voor mijn situatie toch het best, ik merkte sterk verschil in het effect op mijn oorsuizen en daarnaast zijn deze ook iets groter. Ik hoor je denken (ja zelfs dat kan ik nu): wilde je niet liever een kleiner toestel dat minder opvalt? Nee. Ik heb redelijk grote handen en vingers en zulke kleine apparaatjes zijn lastig in te doen en te bedienen voormij. En daarbij maakt het mij niet veel uit of men het ziet. Sterker nog, bijna niemand ziet het zelfs.
 
Misschien heeft het ook bijgedragen dat mijn ouders vroeger hoortoestellen hadden. Dat waren toen heel grote apparaten. Verbonden aan een kastje, die je altijd en overal bij je moest dragen. Mijn moeder had er zelfs altijd een speciale schort voor aan. Maar doordoor had ik van kinds af aan al mee dat een hoortoestel iets is, waarvan je profijt hebt. Het is geen luxe, het is gewoon echt nodig. Zo heb ik het altijd gezien.
 
Die krekels hoor ik weer
Dit type hoortoestel heb ik nu bijna een jaar en ik ben zeer tevreden. Er zit bluetooth verbinding op, waardoor bellen ook makkelijker is. Dat komt dat weer goed van pas op mijn werk. Ik maak met mijn telefoon of computer direct verbinding met de toestellen, waardoor geluid direct bij me binnenkomt. En ik hoef geen woorden meer te gokken of zinnen zelf in te vullen, waardoor ik geen last meer heb van die ongemakkelijke situaties. Ik ben toch al gauw driekwart van de tijd aan de telefoon dus dat is echt een uitkomst!
 
Ondanks dat ik zelf iets moet bijbetalen aan de toestellen dacht ik: nou, dit wil ik wel weer, zo veel rust voor een periode van 5 jaar. Het heeft me echt gelukkiger gemaakt. En die krekels, die hoor ik weer. Ik kan weer meepraten! Ook mijn omgeving merkt positief op dat het horen - en dus communiceren - beter gaat. Ik ben enorm tevreden over de professionele hulp en behandelingen die beschikbaar waren, van audioloog tot audicien. Tegen iedereen zou ik willen zeggen: blijf er niet mee rondlopen. Met de juiste hooroplossing hoeft gehoorverlies geen belemmering te zijn.”

 

Lees meer over: