Hoe lang gaat een hoortoestel mee?

Batterijduur
De batterijduur van een hoortoestel is afhankelijk van het type hoortoestel en het soort batterij of accu. Het stroomverbruik van een hoortoestel is afhankelijk van de mate van gehoorverlies, het omgevingsgeluid en de functies die gebruikt worden, zoals het wel of niet streamen. Over het algemeen gaan oplaadbare batterijen vaak een hele dag mee. Er zijn verschillende typen wegwerpbatterijen, deze hebben een gemiddelde gebruiksduur van 1-4 dagen to 10-14 dagen.
 
Levensduur
Een hoortoestel gaat gemiddeld vijf jaar mee. Vijf jaar lijkt een korte termijn, maar wees u ervan bewust dat geen enkel apparaat in het huishouden zo hard en langdurig werkt als een hoortoestel. Een hoortoestel heeft na vijf jaar dragen, op warme en soms vochtige plekken en in weer en wind, ongeveer 27.000 uur gewerkt. Dat is tweeënhalf keer zo veel als een tv indien u elke dag 6 uur tv kijkt en maar liefst 30 keer zo veel als een stofzuiger als u elke dag een half uur stofzuigt en als een koffiezetapparaat indien u elke dag vier poten koffie zet!

Ook technologie speelt een belangrijke rol als het gaat om hoelang een hoortoestel meegaat. Technologische ontwikkelingen gaan snel en de techniek kan in die vijf jaar wel twee à drie generaties verder zijn. Naast de vooruitgang van de techniek neemt een hoortoestel bovendien af in kwaliteit. De levensduur hangt nauw samen met hoe intensief de toestellen gebruikt worden en onder welke omstandigheden. Ook connectiviteit en onderhoud spelen daarbij een rol, net als de verandering van uw eigen gehoor.

Lang niet iedereen vervangt een hoortoestel binnen die vijf jaar. En dat is wel degelijk belangrijk. Het kost uw oren, lichaam en geest veel extra energie wanneer een hoortoestel langer dan die vijf jaar gedragen wordt. Het is raadzaam met enige regelmaat op controle te gaan bij uw audicien.