Hoeveel decibel is schadelijk voor je oren?

Geluiden worden gemeten in decibel (dB). De grens waarop geluid zo hard is dat het schadelijk kan worden, ligt rond de 80 dB.

Een schreeuwende supporter op de voetbaltribune produceert al gauw zo’n 90 dB en een popconcert 120 dB, maar in een rumoerig café kan het geluid ook al snel oplopen tot boven de 80 dB. Maar denk bijvoorbeeld ook aan het geluid van elektrische gereedschappen die in huis en tuin gebruikt worden.

Lawaaislechthorendheid ligt dus al gauw op de loer. Niet alleen de sterkte van het geluid, maar ook de duur dat het gehoor hieraan blootgesteld wordt is van invloed. Hoe harder het geluid en/of hoe langer het duurt, hoe groter de gehoorschade. Dat is niet altijd meteen merkbaar. Het is een sluipend proces waarbij het frequentiebereik steeds kleiner wordt. 

Het opvangen van hard geluid vergt veel van de veerkracht van de haarcellen in je binnenoor. De trillingen van hard geluid kunnen de haartjes beschadigen of kapot maken. Omdat de haartjes zo minuscuul klein zijn, herstelt het zich niet. Gehoorschade is dus (bijna) altijd blijvend.

Lees hier meer over slechthorendheid door lawaai. 

Ook kan hard geluid een piep of ruis veroorzaken. Oftewel, tinnitus dan wel oorsuizen. Het soort geluid en de intensiteit ervan verschilt van persoon tot persoon en iedereen ervaart het anders. Maar één ding is zeker: tinnitus leidt af van hetgeen gehoord wilt worden en kan een leven aanzienlijk beïnvloeden.

Lees meer over tinnitus.