De voordelen én noodzaak van goed onderhoud en het reinigen van een hoortoestel

Consument
Tips hoortoestellen

Een hoortoestel is een waardevol bezit. Hoortoestellen zijn niet alleen kostbaar, ook onmisbaar. Voor een optimale werking en levensduur van het hoortoestel én een goede gezondheid van de oren, is het belangrijk om hoortoestellen goed te onderhouden. Vocht, stof en oorsmeer kunnen leiden tot een verminderde geluidskwaliteit of zelfs tot volledige uitval van hoortoestellen. Gelukkig kan dit eenvoudig voorkomen worden.
 
Wanneer hoortoestellen goed onderhouden worden, gaan ze een stuk langer mee. En door reparaties te voorkomen, wordt er meer en langer plezier ervaren van een toestel. Er is een ruime keuze aan producten die speciaal voor het onderhoud van hoortoestellen zijn ontwikkeld. De producten zijn zeer eenvoudig in gebruik. Er zijn veel producten verkrijgbaar die ervoor zorgen dat onderhoud van een hoortoestel heel gemakkelijk en snel uit te voeren is.
 
Het reinigen en drogen van hoortoestellen

Maak hoortoestellen en oorstukjes/domes dagelijks schoon met speciale vochtige reinigingsdoekjes en droog deze daarna af met een droge doek of tissue. De meeste reinigingsdoekjes zijn desinfecterend, wat bijdraagt aan de hygiëne. Bovendien bevatten deze speciale doekjes geen agressieve alcohol bestanddelen.

Door weersinvloeden, condens of zweet kunnen hoortoestellen vochtig worden. Het drogen van hoortoestellen kan dan ook het beste dagelijks uitgevoerd worden. Een elektrische droogdoos (eventueel met UV-C) of droogbeker met droogtabletten is hiervoor het beste te gebruiken.

Naast het dagelijkse onderhoud is het advies om de oorstukjes ook regelmatig te reinigen in een reinigingsbeker met een speciale bruistablet. Afhankelijk van de hoeveelheid oorsmeer kan deze intensieve reiniging ongeveer eens per 14 dagen worden uitgevoerd.
Als er sprake is van een oorontsteking is het heel belangrijk om oorstukjes of domes dagelijks te reinigen.

Het vervangen van hoortoestel onderdelen

De luidspreker van een hoortoestel is uitgerust met een filter. Het filter beschermt de luidspreker en zorgt ervoor dat oorsmeer niet in de luidspreker terechtkomt. Wanneer het filter verstopt raakt, gaat de geluidskwaliteit achteruit. Terwijl de geluidskwaliteit in het dagelijkse leven juist het verschil maakt.  Het is dan ook belangrijk het filter regelmatig te vervangen.

Bij het dragen van hoortoestellen is het tevens belangrijk regelmatig de slangetjes en domes te vervangen. Slangetjes en domes drogen uit, waardoor ze hard worden, verkleuren en krimpen. Dit heeft een negatief effect op het geluid dat de oren binnenkomt, en vermindert tevens het draagcomfort. Door het vervangen van de slangetjes blijft de kwaliteit van het geluid optimaal en blijven toestellen comfortabel zitten. Het vervangen kan eenvoudig zelf gedaan worden of kan de audicien doen.
 
Hoortoestellen beschermen
 
Naast onderhoud van hoortoestellen is het ook belangrijk deze te beschermen. Zeker wanneer hoortoestellen gedragen worden in de regen, in een stoffige omgeving of tijdens het sporten. Hoesjes zoals Ear Gear beschermen hoortoestellen tegen schade, vuil, vocht en zweet. Daarnaast is er met Ear Gear hoesjes minder last van windruis.
 
Raadpleeg een audicien wat de mogelijkheden zijn van onderhoud en reinigen van uw hoortoestellen.

gerelateerde pagina's: