Hoe blijf ik in deze Coronatijd vanuit huis toch verbonden en veilig?

Consument

Door de maatregelen die momenteel gelden, bent u voor uw eigen veiligheid veel thuis. U wilt dat thuis zijn natuurlijk zo aangenaam mogelijk maken. De TV en telefoon zijn belangrijker dan ooit om nieuws te vergaren en om in contact te blijven met vrienden, familie, kinderen en kleinkinderen. Ook kijken we meer films en luisteren we meer muziek dan ooit tevoren. Juist nu is het erg prettig als dit mediagebruik zonder veel inspanning kan, maar ook dat we geen hinder ondervinden van elkaar. Dat geldt voor iedereen, niet alleen voor slechthorenden.

Ook veiligheid is nu een belangrijk thema. Om besmetting te voorkomen is het voor hoortoesteldragers ideaal als zij op afstand (via internet) door hun audicien geholpen kunnen worden en niet de deur uit hoeven. Veiligheid gaat ook een grotere rol spelen nu ouderen langer alleen thuis zitten. Door de weinige bezoekjes nemen mantelzorg en sociale controle af. Voor al deze situaties zijn er prima oplossingen die het leven in coronatijd aanzienlijk prettiger én veiliger maken. Wij zetten de mogelijkheden voor u op rij!

1. TV-hoorsystemen
Herkent u de situatie dat u overdag thuis probeert te werken terwijl een ander gezinslid TV wil kijken of muziek wil luisteren? Dan is het fijn als er een draadloze hoofdtelefoon gebruikt wordt, zodat u rustig kunt werken. Volwassenen met een verminderd gehoor hebben vaak de TV flink hard staan, soms zelfs tot ergernis van de buren. Dan is een TV-hoorsysteem met volumeregeling erg praktisch, zoals een kinbeugelset. Het volume is naar persoonlijke wens in te stellen. Een TV-hoorsysteem met ringleiding kan ook een uitkomst zijn indien het hoortoestel voorzien is van een ringleiding stand.

Hoortoesteldragers zijn het best geholpen met een TV-streamer van de fabrikant van hun hoortoestellen. Door de directe streamingverbinding tussen de TV en de hoortoestellen wordt alles goed verstaan en klinkt muziek geweldig door de stereo geluidsweergave. Doordat de hoortoestellen in de oren blijven, blijft ook de omgeving hoorbaar.

2. Telefoneren
Contact met familie en vrienden is in deze tijd in veel gevallen alleen mogelijk via de telefoon. Voor goedhorenden geen enkel probleem, maar voor veel slechthorenden vaak wel. Kunnen blijven communiceren is van groot belang voor het gevoel van welzijn en geeft ook een gevoel van veiligheid doordat altijd iemand bereikbaar is. Een universele oplossing is de versterkte huistelefoon waarbij het gesprek flink luider wordt gehoord. Harder is echter niet voor iedereen altijd beter. Speciaal voor slechthorenden zijn er versterkte telefoons verkrijgbaar waar ook een ringleiding, of streamer ingebouwd is voor directe koppeling met uw hoortoestellen. Voor hoortoesteldragers is het daarom interessant om eens bij de audicien te informeren naar de mogelijkheden. Voor het mobiel bellen zijn er diverse bluetooth oplossingen.

Slechthorenden profiteren van de nieuwste hoortoestellen met ingebouwde bluetooth die direct verbonden zijn met de mobiele telefoon. Voor de eenvoudigere hoortoestellen zijn er diverse halslussen met bluetooth verkrijgbaar die een tussenstation vormen tussen de mobiele telefoon en de hoortoestellen.

Goedhorend en thuis voor uw werk veel aan het bellen? Dan bent u gebaat bij een bluetooth headset.

3. Veiligheid
In deze tijden waarin we minder buitenshuis zijn, maar vooral in huis en in de tuin of op het balkon, is het nog belangrijker om geen signalen te missen en veilig te zijn. Een wek- en waarschuwingssysteem zorgt ervoor dat akoestische signalen in huis, zoals een rinkelende telefoon, de deurbel of een piepende rookmelder worden omgezet in visuele of voelbare prikkels. Zelfs op momenten dat de hoortoestellen niet worden gedragen -bijvoorbeeld 's nachts- worden oproepen niet meer gemist. De signalen kunnen worden ontvangen op flitslampen (visuele informatie), een trilontvanger (combinatie van voelbaar/visueel), een wekker met trilschijf (combinatie van een luid geluid/voelbare prikkels/visuele prikkels), smartphone (voelbaar/visueel) of een smartwatch (voelbaar/visueel). Meerdere ontvangers kunnen worden gecombineerd.

Voor alle soorten hoorhulpmidden adviseren wij u uw audicien te raadplegen voor de meest geschikte oplossing voor uw situatie. 

4. Gehoorbescherming, ook thuis
Deze gebondenheid thuis geeft ook de mogelijkheid te klussen in huis en het mooie weer inspireert om de tuin te doen. Bij het klussen komt vaak het gebruik van machines kijken, voor het schuren, boren, slijpen, zagen, maaien, bladblazen en snoeien. Bij het gebruik van dergelijk gereedschap wordt u blootgesteld aan langdurig, hard geluid. Het geluidsniveau van het genoemde gereedschap varieert van 85 tot 120 dB en komt daarmee boven de norm van een veilig geluidsniveau (80dB). Het is daarom erg belangrijk uw gehoor optimaal te beschermen tegen dit harde geluid om (verdere) gehoorschade en gehoorverlies te voorkomen.

Tuinieren, snoeien

Oordoppen zijn bovendienook een uitstekend hulpmiddel als u zich thuis wilt concentreren op werk of studie. 

Er zijn diverse soorten gehoorbescherming, van op maat gemaakte oordoppen tot kwalitatief zeer goed universele oordoppen met speciale filters. Verkrijgbaar bij uw audicien, opticien en zelfs sommige drogisterijen. Oorkappen zijn te koop bij een bouwmarkt.

5. Fijnafstelling hoortoestel op afstand
Voor hoortoesteldragers is er nu ook hoorzorg op afstand mogelijk. Met moderne hoortoestellen is het mogelijk dat er via de smartphone of tablet verbinding gemaakt wordt met de audicien. Dat is zeer eenvoudig, het lijk erg op skype of Facetime. U ziet en hoort uw audicien en deze kan direct de hoortoestellen bijregelen. Informeer ook eens bij uw audicien of dit met uw hoortoestellen kan. Ook in deze tijd is goed horen van groot belang.

gerelateerde pagina's: