Wat als ik niets aan mijn gehoorverlies doe?

Consument
Slechthorendheid en gezondheid

Je merkt dat je gehoor minder wordt, maar kiest ervoor om nog geen hoortoestel te nemen. Begrijpelijk, want het kan voor sommigen een flinke stap zijn! Echter, het uitstellen van een hoortoestel kan gevolgen hebben. Zowel mentaal als fysiek. Via je gehoor sta je namelijk in verbinding met je omgeving. Wij geven graag antwoord op de vraag: “wat als ik niets aan mijn gehoorverlies doe?”.

In verbinding met je omgeving en jezelf
Zoals aangegeven sta je via je gehoor in verbinding met anderen om je heen. Ook is horen in verbinding staan met jezelf. Communicatie tussen mensen gebeurt namelijk vooral via verbale communicatie. Ook in groepsverband is het van belang om goed te kunnen horen. Door te spreken, luisteren en te reageren wordt onze identiteit in sociale groepen bepaald. Ook de geluiden van de natuur en muziek hebben invloed op hoe we ons gedragen. Deze geluiden brengen voor veel mensen inspiratie. Ten slotte heeft je gehoor ook invloed op je veiligheid. Wanneer je gehoor niet goed is, mis je makkelijk waarschuwingsgeluiden in bijvoorbeeld het verkeer.

Dementie, evenwicht en eenzaamheid
Slechthorend zijn kan voor eenzaamheid zorgen. Doordat je minder hoort, doe je ongemerkt afstand van bepaalde situaties. Er ontstaat een sociaal isolement vanwege een toenemende sociale afstand. Dit sociale isolement kan tot eenzaamheid en zelfs tot depressieve gevoelens leiden.

Daarnaast wordt je hersenactiviteit minder en dat leidt tot cognitieve achteruitgang. Bovendien neemt de kans op dementie flink toe. Zelfs mild gehoorverlies vergroot de kans op dementie. En gehoorverlies kan al op middelbare leeftijd ontstaan.
Lees meer over gehoorverlies en dementie.
 
Tot de gevolgen behoren ook evenwichtstoornissen en vallen. Met gehoorverlies valt men gemiddeld 3 keer sneller dan met een gezond gehoor. Elke 10 decibel extra gehoorverlies vergroot de de kans op een val met 1,4 keer. 
Lees meer over je gehoor en evenwichtsproblemen. 

Een hoorplossing die bij jou past
Het is daarom van cruciaal belang dat gehoorproblemen tijdig worden behandeld, voor zowel fysieke als mentale gezondheid. Twijfel je over de juiste hooroplossing? Wij helpen je graag verder. Neem een kijkje naar ons stappenplan en ga na welke hooroplossing bij jou past. Wacht niet langer als je twijfelt en bespreek het met je arts of audicien.

gerelateerde pagina's: