Bewustwording en begrip voor gehoorschade: de film Oorwurm en ervaringen met tinnitus

Consument
Professional
Preventie

Dat ene feestje zonder oordoppen is de grootste fout van Stefans leven. Het eindigde namelijk in een ruis die nooit meer weggaat. Het is de inspiratie geweest voor zijn film Oorwurm, een korte film over tinnitus.
 
Oorwurm is het regiedebuut van filmmaker Stefan van den Bosch en is vanaf vandaag online te bekijken!

 Oorwurm de film over tinnitus
 Bekijk hier de film Oorwurm.


Tinnitus
In Nederland hebben zo’n 2,5 miljoen mensen tinnitus. Die piep, brom, fluit of ruis is er 24/7 en beïnvloedt iemands leven vaak ernstig. En hoewel het aantal mensen met tinnitus blijft stijgen, is er relatief weinig aandacht voor één van de belangrijkste oorzaken ervan: gehoorschade door lawaai. GAIN vindt dat er veel meer aandacht mag komen voor de risico’s en gevolgen van oorsuizen. Met deze film en documentaire willen we daaraan bijdragen.
 
Oorwurm: de film
Oorwurm is een science-fiction film van 15 minuten en hierin volgen we hoofdrolspeler Eva. Zij raakt op een dag via haar wekkerradio besmet door een aanstekelijk geluid. Het geluid blijft in haar hoofd hangen, wordt steeds intenser en doet haar de controle over het leven kwijtraken.
 
De film is een vrije interpretatie van hoe een geluid dat er continu is, ervaren kan worden. Tinnitus is een geluid dat ervaren wordt en dat voor anderen niet zichtbaar of hoorbaar is. Iedereen ervaart een ander geluid en voor iedereen zijn de gevolgen anders. De film laat dingen zien en horen die in het echte leven niet bestaan of hoorbaar zijn, maar voor sommige mensen dus wel. Met deze invalshoek wil Stefan impact maken en mensen wakker schudden over de risico’s en gevolgen van tinnitus, maar ook begrip voor de mensen die hier last van hebben.
 
Oorwurm: de documentaire
Dit laatste is van groot belang. Ook GAIN vindt dat er nog veel te weinig gesproken wordt. Daarom laten we anderen aan het woord over hun ervaringen. Hoe hebben zij gehoorschade opgelopen, wat is de impact van de piep en welke boodschap hebben zij voor anderen? Dominique, Laura en Jordi vertellen erover in een aanvullende, korte documentaire.

Ervaringen met Tinnitus: Dominique, Laura en Jordi vertellen over gehoorschade en oorsuizen

De belangrijkste boodschap is: zorg goed voor je gehoor. Gehoorschade is onomkeerbaar en tinnitus kan een enorme impact op je dagelijks leven hebben. Met de juiste kennis, kun je het vaak voorkomen. Hoewel er nog geen remedie tegen tinnitus is, zijn er wel oplossingen en manieren hoe ermee om te gaan. Ook begrip van de omgeving is van groot belang in iemands proces.

Gezamenlijk zetten we ons in voor meer bewustwording, kennis én meer begrip.


Bekijk de video en luister naar de verhalen van Dominique, Laura en Jordi.

gerelateerde pagina's: